El golf actua com a generador d’ocupació a Catalunya i es consolida com a destinació turística de golf. Aquestes conclusions es desprenen de l’estudi independent sobre l’impacte econòmic del golf a Espanya, realitzat pel IE University amb la col·laboració de la Real Federació Espanyola de Golf (RFEG) i l’Associació Espanyola de Camps de golf (AECG).
Catalitzador de l’activitat econòmica i de la inversió immobiliària
Catalunya és una de les comunitats autònomes que lidera les classificacions d’ingressos pel turisme del golf que prové, en gran manera, de la capacitat d’importació de capital estranger que suposa aquesta indústria i no sols a la despesa que es produeix en els propis camps de golf.
La despesa total a Espanya del turista de golf s’estima en 4.640,4 milions d’euros a l’any. La despesa mitjana per turista és de 3.850 euros i la despesa mig diària equival a 324 euros. En aquest sentit, la despesa mitjana del turista de golf que visita Catalunya és de 168,79 milions d’euros, la qual cosa suposa un impacte total de 405,94 milions d’euros si atenem la producció total que genera el turisme de golf amb efectes directes, indirectes i induïts.
No en va, 7 de cada 8 euros de la despesa que realitza el turista de golf reverteix en altres proveïdors de serveis i subsectors turístics, evidenciant el seu potencial com a catalitzador de l’activitat econòmica.
De l’informe també es desprèn que el 23,9% dels turistes estrangers que juguen al golf a Espanya s’allotgen en un habitatge de la seva propietat. El turista estranger que visita Espanya i juga al golf difereix del turista mitjà; en tenir una estada mitjana superior, és menys probable que contracti un paquet turístic i que s’allotgi en un hotel en tenir una major probabilitat d’allotjar-se en habitatges de la seva propietat. D’aquesta manera, a Catalunya, el golf atreu inversió internacional en segones residències per un valor total de més de 1.800 milions d’euros, la qual cosa suposa que 12.254 turistes de golf estrangers compten amb habitatge en propietat en la comunitat catalana.
Generador d’ocupació
L’activitat del golf genera a Espanya una ocupació que es correspon, en la seva majoria, a contractes indefinits i d’a temps complet: el 95,5% dels assalariats emprats per les societats que gestionen els camps de golf són contractes indefinits i el 94,1% són ocupacions a jornada completa. Així, de les 121.393 ocupacions que es generen a Espanya derivats del sector del golf, 4.682 es produeixen a Catalunya.
Declaracions
“El golf no és sol esport, també és empresa i per això és important conèixer com reverteix el nostre esport en l’economia del nostre país”, va dir el president de la FCGolf, Ramon Nogué, que va donar la benvinguda a tots els ponents en la seu de Foment del Treball, “amb l’esperança que tots els objectius que ens proposem es compleixin. La RFEG i l’Associació Espanyola de Camps de golf, unint forces, van encarregar aquest estudi que presentem aquí”, va dir Nogué.
“Ens trobem en la seu de Foment, la casa dels empresaris, i per això és el millor lloc per a conèixer les conclusions d’aquest estudi”, va comentar el president federatiu.
Per part seva, el president de la AECG, Luis Nigorra, va afirmar que l’estudi realitzat “ens permet parlar de totes les coses bones que té el golf, com a sostenible ambientalment, com ja estem complint, però també ha de ser sostenible socialment, i com a exemple, el turista de golf, que per cada euro que gasta en els nostres camps, es gasta altres set fora”, va apuntar com a dada molt gràfica.
Encara que també va ressaltar el salt endavant que han de fer els camps espanyols quant a rendibilitat econòmica “on hi ha molt de terreny a recórrer”, va dir.
El president de la RFEG, Gonzaga Escauriaza, va assegurar durant l’acte que “el golf és un esport que aporta benefici a la nostra societat i, per tant, no sols és bo per als camps amb l’arribada de turistes, sinó també per a li economia en general espanyola, i que mou molt més diners que en el propi negoci del golf”, va dir.
Fonts de les dades
L’estudi sobre l’impacte econòmic del golf a Espanya ha estat realitzat per IE University sobre la base d’un qüestionari a les societats que gestionen camps de golf a Espanya -realitzat per la RFEG i la AECG -, així com dades de Mastercard que recullen els patrons de despesa de turistes estrangers a Espanya fins a un mes abans i un mes després de la seva visita, i microdades de l’Enquesta de Despesa Turística proporcionats per l’Institut Nacional d’Estadística.